Kies je liever wat alternatiever? Hou je het allemaal graag wat kleinschaliger?
Dan ben je in wijkschool ’t Focheltje aan het juiste adres!
Ons schooltje telt een grote leefgroep, waar peuters tot en met de derde kleuterklas samen leren en leven.

Staat de juf er alleen voor?

Aan het roer staat juf Tine. Ze zal jouw kind tijdens de hele kleutertijd begeleiden. Ze bouwt met veel liefde en zorg een band op met elke kleuter. Heel wat oud-leerlingen hebben zalige herinneringen aan hun kleutertijd in het Focheltje.
Toch staan ze er niet alleen voor. Er is meester Filip, die al enkele jaren kleuterturnen geeft in de hoofdschool en in het Focheltje.
De zorgjuf werkt ook intensief samen met de kleuterjuf. Ze volgt de kinderen op, observeert en assisteert. Er is wekelijks overleg om zo optimaal mogelijk te kunnen werken. We willen immers dat elke kleuter zich goed voelt in zijn vel en zich kan ontwikkelen naar eigen aard en mogelijkheden. De zorgjuf assisteert eveneens de juf bij de voorbereidingen van de derde kleuterklas op het eerste leerjaar.

Hoe wordt er gewerkt?

Groot en klein, samen in één klas. Dat heeft als grote voordeel, dat elk kind start als de jongste en groeit tot één van de oudsten. Dat groot zorgt voor klein, is hier dus heel gewoon. Broertjes en zusjes blijven hun kleutertijd samen. Met hun leeftijd, groeit ook hun verantwoordelijkheid. De taakjes veranderen, de opdrachten evolueren mee.
Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen plekje, hoekje, kast in de klas én hun eigen naam.

Maken alle kinderen hier dezelfde werkjes?

Fochel 01

Als er wordt geknutseld, dan gebeurt het wel eens dat alle kinderen dezelfde kabouter maken. De manier waarop die gemaakt wordt, verschilt naargelang de leeftijd. Ze krijgen elk een schildertechniek die bij hun motoriek past, of plak- en knipwerk geschikt voor hun leeftijd. Hun tekenwerk verschilt uiteraard ook, alsook de werkbladen.

Een groot voordeel hierbij is, dat kinderen die vooruit zijn op hun leeftijd, automatisch aansluiten bij een volgende leeftijdsgroep. Kinderen leren heel wat van elkaar! De kleintjes tellen automatisch mee met de oudsten, al gaat dat nog niet zo vlot. Een kind van vier dat vlot de puzzels legt van de derde kleuterklas, is bij ons heel gewoon. Een kind van drie dat vlot ter tale is, zegt met gemak de versjes op van de vierjarigen. Het gebeurt zelfs dat een vierjarige kleuter, werkblaadjes van de derde kleuterklas maakt. Soms blijft het bij proberen, uit nieuwsgierigheid, soms gaat het om een kind dat zich sneller ontwikkelt op een bepaald vlak.

Wie dan weer niet zo sterk is op één of ander gebied, mag op eigen tempo de nieuwe vaardigheden verder ontwikkelen.

En de ouders?

Ouders worden heel nauw betrokken bij wat leeft in de school en zijn dagelijks ’s ochtends of na school welkom voor een babbeltje met de juf. Dat is bij ons heel gewoon.

Ouders en grootouders mogen suggesties doen in verband met de bestemming van de schoolreis. Vaak reizen ze mee!

Het Focheltje is een door en door groene school én een MOSschool. Iedereen is vrij om zich aan te sluiten bij de “groene” ouders. Een uitstap naar het bos, het planten van een boom, vogelbolletjes maken, de kruidentuin aanvullen, … enz, bij ons nemen ook (groot-) ouders deel aan het gebeuren.

We hebben een eigen schooltuin, een kruidenbed, een bessenhaag, een boomgaard met heel veel soorten kleine fruitboompjes. Het geeft de kleuters de kans om ook veel buiten te werken, samen confituur te maken, kruidenthee te zetten, radijsjes te oogsten, bessen te plukken en op te smullen. Op warme lentedagen en tijdens de zomer, werken de kleuters ook in hun buitenklasje, onder de de grote kastanje. Luisteren naar verhaaltjes of leren over de natuur kan ook in het kleine buitenklasje in de boomgaard.

Wie als (groot-)ouder graag mee werkt in de klas, is welkom. Wie liever mee kijkt langs de zijlijn, wordt evenzeer gerespecteerd.

Fochel 02

Ons Focheltje, is een kleinschalig schooltje.

En juist omdat we zo “klein” zijn, is zoveel mogelijk. In alles wat er gebeurt, volgt de juf het ritme van de kinderen. Er is geen elektronische bel, die onze dag in deelt… . Als we ’s middags aan onze kleutertafeltjes eten, is het rustig en gezellig, bijna zoals thuis. Is een kleuter moe, dan kan het terecht in een bedje in de klas… . In de zomer fietsen we rond op de speelplaats en picknicken we onder onze boom.

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Neem af en toe een kijkje op deze website, bezoek ons op Facebook of spring eens binnen!!!